6 tipp kamerarendszer kiépítése előtt
Avagy, hogyan tudom a legjobb ajánlatot kiválasztani?

A sikeres kamerarendszer receptje nem más, mint egy precízen megtervezett munkafolyamat, az alapoktól kezdve. A Rengeteg szakember és a szinte végtelen kamera típus között könnyű elveszni annak, aki kamerarendszert szeretne otthonában, vállalkozásához. Nem egyszerű kiválasztani a megfelelőt, hiszen rengeteg összetevője van egy ilyen rendszernek. Ezért most összeszedve szeretnénk segíteni a piacon található rendszerek kiválasztásában, buktatóiban, hogy mielőtt kiválasztaná a megfelelő rendszert, a sok technikai adat helyett valós tapasztalati tanácsokkal tudjunk naprakészen szolgálni.


Hívjon szakembert

Az elsődleges és talán legfontosabb, hogy mindenképp hívjon szakembert. Mindig, minden esetben az adott épületre, udvar méretére, beltéri fényviszonyok figyelembe vételével kell megtervezni a kamerarendszert, hogy a végeredmény valóban magáért beszéljen és az évek múltán is nagyfokú védelmet nyújtson.


Informatikai ismeretek 

A szakembernek nem csak a rendszer telepítéshez kell értenie, hanem az informatikai részéhez is. Ugyanis ha nemcsak helyben szeretnék visszanézni a felvételeket, hanem távoli eléréssel például mobiltelefonról is, akkor itt már képbe jön a naprakész informatikai tudás. Ezzel nem csak az lesz az előnyünk, hogy telefonról hazanézhetünk, hanem akár pénzt is megtakaríthatunk. Mai napig vannak olyan kamerarendszerek amihez szükséges az internet szolgáltatótól megvásárolni fix ip címes internet szolgáltatást, hogy távolról elérhessük kamerarendszerünket. A fix ip címes szolgáltatásnak havi plusz költségei vannak ami szolgáltatóként változik (havi 1500-3000Ft). Mindenképp kérdezze meg a szakembertől, hogy kell-e a rendszerhez fix ip címes szolgáltatás, ugyanis éves szinten 20-30-40 000Ft is spórolhat, ha olyan rendszert választ amihez ez nem szükséges. Válasszon olyan rendszert amihez nem szükséges fix ip címes szolgáltatás.Kábelezés kivitelezése 

Ha a kamerarendszer nem lett előre kikábelezve felújításkor, szigeteléskor, vagy építés közben akkor ez a rész mindenképp Önnek szól. Nagyon fontos mert évekig Ön fogja nézni a "csüngő" kábeleket, ha nem tisztázzák le, hogy miként építsék ki azokat. A kamera telepítésnél rengeteg mód van a kábelek elhelyezésére, így sok esetben egy meglévő épületnek kábelezése is megoldható úgy, hogy azok ne látszódjanak. A kábeleket lehet kábelcsatornában vezetni, amik alap esetben fehér színűek (ezeket bármikor át lehet festeni). Azonban van lehetőség gyárilag barna színben is kérni, ha fa részre lenne elhelyezve. Továbbá tetőn keresztűl is többféle megoldás létezik a kábelek elvezetésére a kamerákig. így esztétikailag minőségi munkát lehet elérni melynek végeredménye a kábel mentes látvány. Fontos tudni, hogy a kameráknál csatlakozók elhelyezésére is létezik megoldás. Ma már a hagyományos műanyag kötődobozokon kívűl vannak méretpontos, vízhatlan vandál biztos fém kötődobozok is, melyek mind védelem szempontjából, mind látvány szempontból a mai kor szellemének felelnek meg.

Műanyag kötődoboz
Műanyag kötődoboz
Vízhatlan vandál biztos fém kötődoboz
Vízhatlan vandál biztos fém kötődoboz

Garancia 

Ha egy szakember garanciát vállal a munkájára, az már mindenképp pozitív. Az árajánlatban kérje, hogy mindenképp térjen ki milyen minőségű és mennyi garanciát vállal a kivitelező az elvégezendő munkára. Rejt-e esetleg valami egyéb költséget a garancia idő. Például kiszállási díjjak, munkadíjak stb. Rendkívül fontos szempont, mert ha valamelyik eszköz meghibásodik és mivel a garancia a szakszerű beüzemelés mellett lép életbe, így a kivitelező szakember tudja a garanciális problémákat érvényesíteni. Ha biztosra akar menni, válasszon olyan szakembert aki térítés mentesen vállalja a garanciális problémákat. Ez azért add némi infót is a munkája és a felhasznált anyagok minőségére is.


Referenciák

Ha Önnek szüksége van erre és biztosra szeretne menni, kérjen referenciákat , elérhetőségekkel együtt. Hívja fel, kérdezze meg, mennyire voltak elégedettek a munkájával. Akinél már működő rendszer évek óta működik, nyugodtan kérdezzen rá, hogy volt-e esetleg valami garanciális probléma, mennyire gyorsan reagáltak rá, volt-e költsége? mennyire dolgoztak szépen? Mekkora felfordulást csináltak? Ugyanis a jó vállalkozó rendet hagy maga után:)


Árajánlat kiválasztása

Egy árajánlat sok mindent elárúl, hogy mennyire veszi komolyan munkáját a Szakember, milyen a vállalkozása, milyen szintű munkát végezhet. Itt most nem az eszközök pontos specifikációnak feltüntesére gondolunk, ezek az adatok sok embernek nem mondanak semmit. Az ajánlatban legyen benne a felmérés során megbeszélt rendszer eszközeinek ára, tudása, kivitelezési időtartama, garanciák, opciók, egyéb megbeszélt kivitelezéssel kapcsolatos dolgok, amit írásban megtesz. Egy jó ajánlat nem sok kérdést hagy maga után, kitér mindenre. Kerülje a gyanúsan olcsó ajánlatokat. Egy kamerarendszer minőségi kivitelezéséhez nem csak az eszközöknek kell megfelelőnek lennie, szerszámok, segédeszközöknek, kötőanyagoknak, kábeleknek is jó minőségűnek kell leniük, hogy ténylegesen szép és tartós legyen a végeredmény. Így ebben az esetben is igaz "olcsó húsnak híg a leve" és az olcsó lesz a legdrágább a végén, ami mellesleg rengeteg nyűggel és idővel párosul.

Kérjen ingyenes felmérést

Megtervezzük a legmegfelelőbb kamerarendszert, 

az Ön igényeihez igazodva.