Tudnivalók a kamerákkról, szakkifejezésekről, rövidítésekről


Vagyonvédelmi céllal telepített kamera rendszer:

  • bolti áruvédelmi rendszer,
  • magán vagyon védelmi rendszer,
  • fizetőhely megfigyelés,
  • telephely védelmi rendszer,
  • közterület védelmi rendszer,


Hasznos információk kamera rendszer telepítése előtt:

Minden esetben igaz, hogy a megfelelő feladat ellátásához a megfelelő video rendszer kiépítése szükséges. Nem érdemes egy kisbolt polcait sok millió forintos kamera rendszerrel figyelni, ha a segítségével csak néhány százezer forinttal lehet csökkenteni a bolt veszteségét. Ugyanez fordítva is igaz. Ha egy nagy értékű lopásról készült felvételen csak homályos foltok láthatóak, az aligha segít a tettes megtalálásában.

Vannak technikai korlátok is. Általános szabály az, hogy az emberi szem számára nem, vagy rosszul érzékelhető változások hasonlóképpen jelennek meg a kamerák képein is. A technikai paraméterek még nem érik el az emberi szem képességeit, így a kamera rendszerekkel szemben nem szabad irreális követelményeket támasztani.

Ne legyenek illúzióink.......A filmekben látható kamerafelvétel-analizáló szoftverek sok esetben túloznak, amikor egy képből többszöri nagyítás után is tökéletesen éles képet állítanak elő. Egy pixel információ értéke (szín, világosság, stb.) nagyítással nem növelhető tovább, nem lesz belőle további 10×10 pixel! Ugyanez igaz a sötét/világos váltásoknál is. Ha egy kamerával felszerelt, sötét szobában felkapcsoljuk a villanyt, akkor - az emberi szemhez hasonlóan - a kamerának is szüksége van bizonyos időre (1-2 másodperc) az új fényviszonyokhoz történő alkalmazkodáshoz.

Fontos megemlíteni, hogy a kamera rendszer nem védelmi eszköz. A behatolást nem tudja megakadályozni, csak a tények rögzítésére képes, illetve erős elrettentő hatása van. Sok esetben fontos az elrettentő hatás, de a szakavatottabb szemek azonnal kiszúrják, ha egy üres kameraházzal, vagy álkamerával van dolguk. Éppen ezért a kamerát egy biztonsági rendszerrel kiegészítve, és nem azt helyettesítve célszerű alkalmazni. (pl. riasztó rendszer)

Fontos, hogy a kamera rendszerek tervezését és telepítését mindig szakember végezze. Egy felső kategóriás kamera képeit is könnyen tönkre lehet tenni egy rosszul meghatározott kamera pozícióval, és ugyanez fordítva is igaz.

Egy alacsonyabb kategóriás, de jól beállított és paraméterezett kamerakép adott esetben többet érhet egy felső kategóriás kamera képénél.

Minimális fókusz
Az optika frontlencséjétől mért minimális távolság, melyre még az optikával kifókuszálható a kép.


Mozgásérzékelés
A digitális eszközökben található mozgásérzékelés funkció nem más, mint a képtartalom változását figyelő áramkör. Alkalmazása esetén figyelembe kell venni, hogy akár egy autó reflektorának visszaverődése is
kiválthatja a jelzést.


MPEG-4 tömörítés
Igen kis bitsebességű képtömörítési eljárás, mely lehetővé teszi a képek nagyfokú tömörítését jelentős minőségromlás nélkül. Az így kapott képek tárolás esetén kis helyet igényelnek, hálózaton keresztüli továbbítás
esetén kis sávszélesség foglalással továbbíthatók.


Optika csatlakozás
Az optikák csatlakozó menetes részének kialakítása eltérhet, megkülönböztetünk C és CS típusúkat. Az eltérés a CCD és a optika képalkotási síkjának távolságában van. A C típusúnál 17.5mm míg a CS típusúé
12.5mm. A mai kamerákhoz a gyártók mellékelnek egy ún. C/CS közgyűrűt az univerzális alkalmazhatóság érdekében.


Optikai zoom
A varifokális optikák széles és tele állásának aránya.


OSD
Digitális eszközök kezelőfelülete, mely bővebb lehetőségeket ad a beállításokra, mint a hagyományos dip-kapcsolós megoldás.


PAN
Speed dóm kamerák vízszintes irányú mozgása.


Pásztázás
Speed dóm kamerák vízszintes irányú oda-visszamozgása két pozíció között.


Pelco-D
Kommunikációs protokoll, mely RS-485-ön keresztül képes különböző eszközöket vezérelni.


POWER IR LED
A LED tecnológia egyik újdonsága, mely lehetővé teszi, hogy egy LED-en belül érjük el azt a világítási teljesítményt, mely korábban csak 10-szeres nagyságrendű hagyományos méretű LED-del volt elérhető.


Pre-alarm
Különböző riasztási események bekövetkeztekor a felvétel nem az adott pillanattól kezdődik, hanem, már az azt megelőző néhány másodperc is rögzítésre kerül. Alkalmazásával lehetőség van a riasztást kiváltó eseményt megelőző időponttól követni azt.


Preset pozíció
Speed dóm kamerákon beállítható olyan pozíció, melybe bármelyik időpillanatban képes a kamera mozogni. Csoportba foglalásukkal képes a kamera a beállított időzítésekkel egymás után végigmozogni őket.


Privát zóna
A kamara által megfigyelt területen, a megjeleníteni nem kívánt részletek kitakarására szolgál. A maszkolt résznek a kapott képből történő utólagos helyreállítására nincs mód.


Protokoll
Eszközök közötti kommunikációs formát leíró szabálygyűjtemény.


RAID rögzítés
A számítástechnikában szerverekben megszokott nagyobb biztonságú adattárolási eljárás. Lényege, hogy az adatok tárolása párhuzamosan, egymástól független merevlemezekre történik. Ezzel az eljárással az egyik
HDD meghibásodása esetén a másik HDD-n teljes mértékben megtalálhatók az adatok. A Mars és Jupiter rögzítők esetén ezek merevlemezek PC-be áthelyezhetők és a felvételek egy segédprogrammal
megtekinthető. Hátránya, hogy az elérhető max. tárkapacitás nem használható ki.


Rejtett kábelezés
A megfigyelésre használt kamerák kábelezésének védett módon történő kialakítását teszi lehetővé.


Remegésmentesség (Flickerless)
50Hz-es feszültséget használó megvilágítás esetén remegés keletkezhet a képen. Az funkció használatával a
jelenség csökkenthető, megszüntethető.


RETR (Remote Event Trigger Recording) - Távoli rögzítés esemény hatására
Digitális rögzítőknél alkalmazott biztonsági módszer. Lehetővé teszi, hogy a felvételek ne csak a DVR, hanem hálózaton keresztül, a kliens programot futtató PC merevlemezén is tárolásra kerüljenek esemény bekövetkeztekor.


RS-485
Soros adatátviteli protokoll, ma. átviteli távolság 1200m.


RTOS (Real Time Operation System)
Valós idejű operációs rendszer. Az alkalmazott algoritmusok képessé teszik a rendszert arra, hogy kritikus feladatokat hajtsanak végre pontosan, a folyamatok meghatározott időszakaiban.


SBLC (Super Back Light Compensation) - Szuper háttérfény kompenzáció
Az SBLC funkció alkalmazásakor a kamera DSP processzora több önálló területre osztja fel a képtartományt. Az egyes egységekben megkeresi a főbb részeket, valamint a túlvezérelt területeket figyelmen is kívül hagyja. Ez után egy komplex algoritmussal állapítja meg a szükséges kompenzáció mértékét.


Szoftveres Day&Night
A valós Day&Night kamerákkal ellentétben nincs mozgatható IR szűrő, gyengébb fényviszonyok esetén elektronikus úton, erősítő áramkörök alkalmazásával jelenik meg a fekete-fehér kép.


Super HAD
A SONY speciális technológiája a Super HAD CCD. Ezekben a szenzorokban a fényérzékeny cellák mérete viszonylag nagyobb és két cella közti távolság minimálisra van csökkentve. Ennek köszönhetően a CCD jó
hatásfokú, alacsony fényerősség mellett is jó minőségű képet ad. A szokásos színszűrőkön túl ezek a CCD-k még egy smaragdzöld (emerald ‑lter) ‑lterrel is rendelkeznek a természetes látható fény spektrumának
megfelelően. Így az RGBE színszűrő mátrix segítségével jó színhűségű képet kapunk. Összességében a Super HAD szenzorokkal ellátott kamerák jobb minőségű képet biztosítanak, az apróbb részletek jobban
felismerhetők, és árban is versenyképesebbek a hagyományosoknál.


TILT
Speed dóm kamerák függőleges irányú mozgása.


Tükör funkció

A kamera által előállított kép vízszintes vagy függőleges tükrözése. Alkalmazása olyan esetekben, ahol nincs lehetőség a kamerát az igénynek megfelelő pozícióban telepíteni. Gyakran csak a kamera alsó részén lehetséges a konzolhoz rögzítés, de a telepítés a "fejjel lefele" történő módon lehetséges. Ilyenkor a tükör funkció bekapcsolásával a probléma megoldható.

Valós Day&Night
Az ilyen tulajdonságú kamerák nappali fényviszonyok esetén színes, míg rossz fényviszonyok esetén fekete-fehér képet szolgáltatnak. A két mód közötti váltás esetén egy ún. IR szűrőt mozgat a kamera az optika és a
CCD között, így biztosítva a megfelelő képminőséget és a megfelelő fókuszáltságot.


Varifokális optika
Állítható fókusztávolságú optika. A fókusz állítása történhet kézzel vagy motorosan is. Alkalmazásával a telepítés során előforduló igényváltozások rugalmasan követhetők.


Watch Dog
Digitális rögzítőkben alkalmazott megoldás, mely lehetővé teszi, hogy a berendezés egy esetleges áramszünet után, a félbemaradt folyamatokat automatikusan folytassa. Egyes eszközök rövid időnként önellenőrzést
végeznek és "szoftverfagyás "esetén újraindítják a rögzítőt.


Videójel vezérlésű optika
Az autoíriszes optikák írisz vezérlésének egyik módja. Az optikában található vezérlőelektronikával együtt található egy szervo motor, mely nyitja ill. zárja az íriszt. A kamerákon VD jelölést alkalmaznak az optika vezérlésének kiválasztásánál.


Vízjel
Digitálisan rögzített felvételek utólagos módosítása ellen alkalmazott eljárás. Változtatás esetén az egyes lejátszó programok eltérően, de jelzik a módosítás tényét.


Vízszintes látószög
Az optika látóterének vízszintes irányú mérőszáma. Azonos optikák látószöge a CCD méretétől is függ. A látószöget sok esetben a gyártók a képátlóra (CCD átlójára) adják meg, ezért kiválasztás előtt érdemes azt
ellenőrizni.


WDR (Wide Dynamic Range)
A háttérfény kompenzáció továbbfejlesztet változata. A megfelelő dinamikus tartomány beállítása lehetővé teszi a túlexponálást és alulexponálást elkerülni egy kép töredékeiben. A képen lehetőség van megkülönböztetni fényes és sötét területeket és azok részleteit. Ez a funkció különösen fontos olyan helyzetekben, ahol a fény a megfigyelt tárgy hátteréből származik.

1/3" CCD

Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényből elektronikai áramkörök segítségével képet állít elő. Az 1/3", a 4:3 oldalarányú érzékelő (4.8mmx3.6mm) átlójának coll-ban megadott mérete.


1/4" CCD
Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényből elektronikai áramkörök segítségével képet állít elo. Az 1/4", a 4:3 oldalarányú érzékelő (3.2mmx2.4mm) átlójának coll-ban megadott mérete.

AGC (Automatic Gain Controll) - Automatikus erősítés szabályozás
A környezeti fényviszonyoktól függően egy bizonyos fényerő alatt bekapcsol, biztosítva a kamera kielégítő működését szélsőséges fényviszonyok között. Különösen gyenge fényviszonyok esetén a kapott képen
jelentősen nőhet a zaj.


Aszférikus optika
A hagyományos lencsék nem tökéletesen gömbfelületűek, ezért az objektumokról érkező fénysugarak nem egy pontban fókuszálódnak, ezért a kép egyes részei kevésbé élesek. A hiba megoldására kifejlesztették az
ún. aszférikus lencséket, melyek különleges görbületű felületükkel érik el a kívánt hatást. Az ilyen kialakítással jobb képrajzolású és fényáteresztő képességű objektívek állíthatók elő.


ATW
Automatikus fehér színegyensúly követés. A kamera ATW módban folyamatosan korrigálja az egyes színösszetevők arányát, annak érdekében, hogy a lehető legjobb színhűségű képet jelenítse meg a kamera.


Auto Flip (Auto átfordulás)
Speed dóm kameráknál a függőlegesen döntve és tovább billentve automatikusan 180°-kal vízszintesen elforgatja a kamerát a helyes le/fel irány megtartása végett.


AWB
Automatikus fehér színegyensúly (Automatic White Balance) A környezeti fényviszonyoktól (színhőmérséklettől) függően a kamera által mutatott objektumok színe eltérhet a valóságostól. Az AWB alkalmazásával kiküszöbölhető a probléma és a színhűség is növelhető.


BLC (Back Light Compensation) - Háttérfény kompenzáció
A megfigyelt tárgy hátteréből érkező, jelentős mennyiségű fény esetén BLC alkalmazása nélkül az objektum háttere beégne. A korszerű kamerák már képesek ezt a jelenséget csökkenteni vagy akár meg is szüntetni.
Az OSD kezelőfelülettel rendelkező eszközök esetén legtöbbször lehetőség van szelektív területek kijelölésére, ellentétben a hagyományos kamerákkal, ahol csak a teljes képre tudjuk engedélyezni vagy tiltani a kompenzációt.


CCD
Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényt feldolgozza és továbbítja a képalkotó elektronikai áramkörök felé.


CMS program
Több DVR képének vezérlése és azok képének megjelenítése egy egységes felületen a számítógépes hálózaton
keresztül.


DAY and Night
Magas kontraszt, tiszta és részletgazdag kép kialakításának képessége rossz fényviszonyok között vagy sötétben, ami lehetővé teszi egy tárgynak nem csupán a megfigyelését, de az azonosítását is.


DC vezérlésű optika
Az autoíriszes optikák írisz vezérlésének egyik módja. Az optikában található szervo motor a kamerából érkező vezérlő feszültség hatására nyitja ill. zárja az íriszt. A kamerákon DC vagy DD jelölést alkalmaznak az
optika vezérlésének kiválasztásánál.


DE-interlace
A kamerák által előállított videójel egy teljes képe két félképből áll, úgy, hogy az első félkép a teljes kép páros, a második félkép pedig a teljes kép páratlan sorait tartalmazza. Ezek korrekt megjelenítésre a CRT
megjelenítők képesek, ilyenek a TV készülékek, CRT monitorok és a CRT projektorok. A de-interlace eljárással a váltottsoros letapogatással előállított videójelet a mai korszerű megjelenítőkön, jó minőségben
megjeleníthetővé alakítja át az adott eszköz.


Digitális zoom
A hagyományos optikák zoom tartományának digitálisan x-szeres növelésére alkalmas. Nagy értékű szorzó alkalmazásával a kapott kép pixelessé, zajossá válhat. Ügyelni kell arra, hogy csak az eredeti kép középső részé kerül nagyításra.


DNR / SDNR (Super Digital Noise Reduction)
Szuper digitális zajcsökkentés. A gyengébb fényviszonyok esetén keletkező képzaj az érzékenyre állított videó mozgásérzékelők esetén felesleges riasztásokat és rögzítéseket indít el. A funkció alkalmazásával a kép
zaj mentesebb lesz, valamint a DVR-en növelhető a rögzítési időtartam.


DSP (Digital Signal Processing) - Digitális jelfeldolgozás
A kamerákban található digitális áramkör, alkalmazásával az előállított kép paraméterei jobbak, mint a hagyományos kameráké.


DSS (Digital Slow Shutter) - Digitális Lassú Shutter
Amennyiben a CCD-re érkező fénymennyiség olyan kevés, hogy az írisz további értékének hagyományos módon történő növelésére nincs lehetőség, abba az esetben a DSS bekapcsolásával további digitális fokozatok érhetők el. Alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy túlzott mértékben a mozgó objektumok elmosódva jelenhetnek meg.


Eclipse
A funkció lehetővé teszi a kamera extrém erős fényviszonyok közötti telepítését (pl. autóbejáratnál, abeérkező autók fényszórójával szemben). Alkalmazásakor a kép túl világos területeit egy digitális maszkkalkitakarja, valamint ezeket az írisz vezérlésénél figyelmen kívül hagyja. A kapott kép így mindig tiszta és kiválóminőségű.


ESC AES, (Elektronikus Shutter) - Elektronikus íriszvezérlés
a CCD kiolvasási sebességét növeli, vagy csökkenti a kimenő videojel nagyságával fordítottan arányosan. Működésének alapja megegyezik a hagyományos, filmes fényképezőgépek zársebesség szabályozásával.
Javasolt alkalmazása: beltéri vagy közel állandó fényviszonyok esetén.


Felbontás (Vízszintes)
A kamera által előállított elektronikus képen megkülönböztethet sorok számát jelenti. A nagyobb felbontás élesebb és részletgazdagabb képet eredményez. Növelve a felbontást a felismerhetőség is no.


Fehér színegyensúly
A különböző fényviszony változások hatásainak korrigálására a kamerák a fehér egyensúly változtatásával igyekeznek színhelyes képet megjeleníteni. Állandó fényviszonyok esetén elegendő egyszer, változó
fényviszonyoknál érdemes a folyamatos követést beállítani.


Fényérzékenység (lux)
A kamera által kiértékelhető kép szolgáltatásához szükséges fénymennyiség. Tájékoztatásul: egy 0.5lux vagy annál érzékenyebb kamera egy átlagos sötétítővel befüggönyözött helyiségben kielégítő képet szolgáltat. Másik megközelítésben: 1lux fénymennyiség= 1 égő gyertya fényereje 1m távolságban.


Fókusztávolság
Az objektív azon tulajdonsága, hogy mekkora nagyítással állítja elő a képet. Megadása mm-ben történik. Minél kisebb a fókusztávolság, annál nagyobb a látószög és fordítva.


Gamma korrekció
CRT megjelenítők esetén, az egyes képpontoknak megfelelő területek által gerjesztett fényerősség nem lineárisan követi a képcső bemenetére érkező vezérlő feszültséget. Ezt az eltérést nevezik gammatorzításnak.
A jelenség csökkentésére alkalmazott eljárás a gamma korrekció. A kimeneti jelet a kamerákban úgy állítják elő, hogy a létrejövő torzítás után a változás lineáris legyen.


H.264 tömörítés
H.264/AVC/MPEG-4 Part 10 (H264, H-264) -ként is ismert tömörítési eljárás, mely nagyobb fokú tömörítés mellet is jobb képminőséget szolgáltat. Rögzítéskor azonos tárkapacitás és minőség esetén kb. 30%-kal no a rögzítési időtartam. Hálózati képátvitel esetén azonos felbontású képek átvitelekor alacsonyabb sávszélesség szükséges vagy azonos sávszélességen nagyobb fps értékű videójel továbbítható.


IP védettség
Az IP szám jelentése a behatolás elleni védelem, az elektronikát védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.


IR hatótávolság
Az IR sugárzók fényének hatótávolsága, melyen belül az IR megvilágítás mértéke még megfelelő mértékű a kamerák számára.


IR LED
Az IR sugárzókban található LED fényforrás, mely speciális, infravörös fényt bocsát ki, lehetővé téve az erre a fényre érzékeny kamerák használatát akár teljesen sötét környezetben is.


Jel-zaj viszony
Viszonyszám, mely megmutatja, hogy a kamera elektronikus áramkörei a hasznos jelhez képest mennyi zajt hoznak létre. Minél nagyobb az értéke, annál jobb. Általánosan elmondható, hogy 48dB -tol már jónak
tekinthető a képminőség.